Hon lever med skadan resten av livet

Efter att en hylla ramlat ner från väggen, operationer och läkarhjälp får Anki Åhrman acceptera sin skada och leva med den resten av sitt liv.

 

2003 hände det som inte får hända i en människas liv. Anki Åhrman ser hur en vägghylla släpper från väggen och hon tar emot den. Efter ett tag börjar hon få ont och vänsterhanden börjar svälla upp. Hon tog kontakt med hälsocentralen och fick tips av dom. 14 dagar senare hade det inte blivit bättre, familjeläkaren skickade då Anki till röntgen och fick en remiss till en ortoped.

- Det vart bara värre och värre med vänsterhanden, säger hon.

 

Hon fick en akut remiss till sjukhuset och träffade en ortoped som påskyndade processen. Efter mycket letande så kom ortopeden och läkarna fram till att hon slagit sönder en ledkapsel till långfingret. Hon fick en tid till operation och efter det så läkte såret för djupt, sen hjälpte en arbetsterapeft för att få igång rörligheten i långfingret igen.

Men det var inte bara långfingret utan något mer i handen. Anki vart skickad till en dagkirurg för en undersökning inför en operation. Det slutade med att dom sprutade i en kortisonspruta i vänsterhanden.

- Det gjorde fruktansvärt ont när sprutan började verka. Jag stod och hoppade på sjukhusets parkering, säger hon och skrattar lite och tar en mun kaffe.

Efter någon vecka så vart det ytterligare en operation på grund av nervskadan som vart efter hyllan som föll. Vart rehablilitering av handleden för att försöka få den att fungera igen. Det vart bättre men inte fullt bra.

 

Lagomt till julen 2004 fick hon domen av kirurgen att hon skulle få leva med skadan och problemen resten av sitt liv.

- Det var jobbigt att höra, hur skulle detta gå tänkte jag, säger hon.

Februari 2005 tvingade hon arbetsförmedlingen att hon skulle få ett jobb. Och dom fixade fram ett jobb inom hemtjänsten åt henne. I november så började vänsterhanden krångla igen. Hon beskriver handen då som en kycklingklubba. Hon gick till familjeläkaren och fick en ny kortisonspruta och det vart bättre en stund.

 

Mars 2006 kom problemen tillbaka. Fick en ny undersökning av familjeläkaren och vart sjukskriven på stående fot hela året ut för att läkarna skulle kunna ta reda på vad felet var i handen. Det var då hon gick i en depression, hon kände sig mindre värdig, orättvist att det har drabbat henne som är ung och det var svårt att acceptera skadan. Och gick kontinuerligt hos en kurator.

 

Februari 2007 vaknade familjen av att det brann i deras hus. Vilket inte gjorde hennes mående bättre. Hon började isolera sig, vela inte gå ut och möta folk och besvara alla frågor.

- Det var då jag började fundera på hur mycket man klarar som människa med bakslag efter bakslag. Vad man än gjorde så vart det fel. Jag började även fundera på om livet var värt att leva då, säger hon och är blank i ögonen.

 

Strax efter fick Anki reda på att hon skulle bli uppsagt från hemtjänsten för att det inte fick att omplacera henne med lättare arbetssysslor. Handläggaren hon hade på arbetsförmedlingen ansåg att Anki kunde ställa sig som arbetssökande trots hennes mående och skada, men facket fick arbetsförmedlingen att förstå att hon inte var frisk nog för att jobba.

- Det var då de riktiga självmordstankarna kom, vem skulle vilja anställa mig med den här handen, det fanns inget liv.

Hon fick mer hjälp av familjeläkaren då som skickade en remiss till psyket och Anki fick mediciner för att börja få tillbaka livsgnistan.

- Hon har alltid funnits där, flikar Anki in.

Psyket, familjen och släkt fanns där hela tiden och hjälpte till. Hon fick KBT (kognitiv beteendeterapi) behandling som fortsatte hela 2007.

 

Början på 2008 gick hon på smärtrehabilitering i sandviken eftersom att hon fortfarande inte accepterat skadan.

- Där fick jag en enorm hjälp och en ny syn och lärde sig att använda handen på att annat sätt, säger hon och tittar ner på vänsterhanden. 

Innan hon vart utskriven där så fick hon hjälp från försäkringskassan för att förbereda sig på att komma ut i arbetslivet igen, det heter ”Trappan till arbete” som gick ut på att få fram det verkliga drömyrket, oavsett skada eller utbildning. Och där kom dom fram till att Anki ville jobba med djur.

 

Början på 2009 fick hon hjälp med att få arbetsträning på ett zoo, hon jobbade 2 timmar varannan dag och man utökade tiden eftersom hon orkade och det vart både med och motgångar.

- Det var som att ta två steg framåt och ett steg bakåt.

Tillslut så började Anki komma upp till en halvtidstjänst och arbetsförmedlingen skulle försöka med en halvtidsanställning om hon lyckades och mutade arbetsplatsen med lönebidrag.

juni 2009 fick hon en halvtidsanställning  som hundfrisör och i samma period sökte Anki halvtidspension som hon fick.

 - Vissa dagar fungerade bättre än andra, berodde mycket på vad det var för hundar som kom.

 

Hösten 2011 började Anki få problem med hennes högerhand men hon ignorerade det.

Februari 2012 slutade hon på zoo på grund av personliga anledningar och problem men även för att hon vart kränkt på jobbet. Hon fick hjälp av facket att säga upp sig på rätt sätt och facket ansåg att det var kränkning av anställd. Anki vart sjukskriven igen på grund av hennes mående. Och vart uppsagd i mars.

Någon vecka senare fick Anki ett mail om ett jobberbjudande, så hon tog kontakt med arbetsförmedlingen som var lite emot idén men hon fick igenom sin vilja med att avbryta sjukskrivningen för att ta jobbet.

 

Den 7 maj hade hon tid för att börja på det nya jobbet som hundfrisör. En vecka innan jobbet skulle börja så fick hon gallstensanfall. Anki fick en undersökning. På ultraljudet upptäcker läkaren att hon har gallstenar, inflammerad galla och systor på lever och njure.

- Det vart jag fruktansvärt orolig för med tanke på vart dom satt.

I samband med detta upptäcker läkarna att Anki hade högt undertryck som är farligt för hennes hälsa. Läkaren föreslog att Anki skulle fortsätta vara sjukskriven men hon började jobba ändå.

- Det är verkligen något jag ångrar nu i efterhand, det är ingenting som säger att jag mått bättre idag om jag gjort som läkaren sagt. Men betydligt större chans till att mått bättre, säger hon och ser lite ångerfull ut och dricker lite mer kaffe.

 

Gick på kontroller för hennes undertryck och i samband med nationaldagen var hon på en kontroll och det var då läkaren bestämde att hon inte får jobba mer på grund av hennes hälsa, läkaren visste inte heller om det höga blodtrycket var på grund av gallan eller Ankis psykiska mående. Efter en månaden med jobb så kände hon av mer från sin högerhand och läkarna började söka felet i den.

Där har läkarna kommit fram till att Anki har gjort två jobb med högerhanden så hon har fått en förslitning eftersom vänstern inte klarar av att göra det normala. Så nu väntar en operation i högerhanden och armvecket för att försöka rädda högerhanden.

- Det är något jag är mest orolig för, om jag ska förlora den, eftersom att vänstern inte fungerar. Jag får träna upp fötter och munnen och lära mig jobba med dom, säger hon och skrattar lite.

 

Läkarna och psyklatrin utreder just nu om hon har råkat ut för manodepressivitet

-Jag är så fruktansvärt glad över att alla instanser har hjälpt till och ställt upp. Jag har aldrig behövt förklara för dom.

 

I dagsläget sitter Anki med en bortopererad galla och är på rätt väg. Hon har fortfarande täta kontrollen med läkare
 

 
Ett reportage jag gjorde som skolarbete. Rätt nöjd faktisk.


Kommentarer
Mami


Bra jobbat tjejen :)

2012-10-16 @ 20:00:49


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0